Rondleidingen op de Emmy Yvonne 

Rondleiding drijvende zandfabriek in Willemspolder fase 1

In het najaar hebben we rondleiding

Afgelopen najaar hebben we rondleidingen gehad op de drijvende zandwininstallatie Emmy Yvonne in de Willemspolder fase 1. Met veel succes kunnen we wel zeggen en om die reden organiseren we vanaf april 2024 weer nieuwe rondleidingen.

Je kunt hier je interesse voor deze rondleidingen opgeven als je wilt.

Iedereen die wil kan komen kennismaken met hoe we zand winnen en met de mensen die dit dagelijks met veel liefde doen. Dat zo’n bezoek een bijzondere ervaring is, laat onderstaand verhaal zien.  “Van de wal lijkt het een ‘klein bootje’. Zodra je aan boord bent, valt je mond open van verbazing.“ Een impressie van een bezoeker aan onze elektrische zandfabriek de Yvonne.

In 2019 heeft Dekker zo’n ruim 100 mensen rondgeleid op de zandklasseerinstallatie Yvonne die destijds in de voorhaven van Deest lag. Ze hebben kennisgemaakt met de eerste fase van de bouwketen. De bouw van elk huis en de aanleg van elke brug begint immers met het winnen van zand. Een wereld waarvan de meesten geen weet hebben en die zeer tot de verbeelding spreekt. De rondleidingen waren destijds in now time volgeboekt.

De controlekamer. Met tig camera’s

Niet alleen jong en oud uit de directe omgeving kwamen destijds een kijkje nemen, ook bedrijven uit de bouwketen en aanverwante sectoren. En bijvoorbeeld de praktische groeistrategen van Z11made, die het er na maanden nog over hebben. De ontvangst op het projectbureau, was top, aldus Wilbert Moorman van Z11made. Ook de rondleiding op de klasseerinstallatie. “Zeer zaakkundig en zeer bereidwillig om alles te laten zien. Hartstikke goed.” Moorman was ook zeer onder de indruk van de controlekamer. “Iemand die 12 uur per dag achter 4 beeldschermen zit en alles stuurt. Met tig camera’s. Indrukwekkend.”

de operator op de zandklasseerinstallatie Emmy Yvonne | Dekker Groep

Massief!

Groot, groot, groot, is wat Moorman is bijgebleven. “Aan de wal lijkt het een ‘klein bootje’. Zodra je aan boord bent, valt je mond open van verbazing. Door de omvang, het geluid van water en zand en het proces van de winning waar je letterlijk tussendoor loopt.” Ook het verhaal vooraf, over het project waar de Emmy-Yvonne destijds lag, wemelde van de grootheden. “Indrukwekkende getallen: aantal vergunningen, aantal jaren voorbereiding, hoeveelheden voorraden aan zand en grind, hoeveelheid klei die verplaatst wordt en ga zo maar door. Massief!” Er ging een wereld voor Moorman en zijn collega’s open.

Immense operatie op groene stroom

Ja, de zintuigelijke ervaring op de klasseerinstallatie is hem ook bijgebleven. Moorman kan er niet over uit. “Het hobbelen van grind over een zeef, stromend en vallend water, draaiende wielen, en al die lopende transportbanden…. boven, onder, naast je. Dat doet wat met je”, vertelt Moorman vol enthousiasme. “Zeker als je je realiseert dat dit alles elektrisch wordt aangedreven. Zo’n massale operatie op groene stroom, geen uitstoot meer van CO2, daar word je stil van.”

“Goed hoor die aandacht voor de omgeving.”

Zo terugkijkend op deze middag, wil Moorman nog iets anders kwijt. En dat is de aandacht die Dekker heeft voor de omwonenden, voor de impact die de activiteiten hebben op de leefomgeving.  “Goed hoor, die aandacht voor de omgeving. Sterker nog: het openstellen van zo’n installatie voor derden is ook al een signaal: We hebben niets te verbergen. Kom aan boord en kijk zelf. Dat waardeerde juist ook de rest van de groep, een zestal bewoners uit de buurt.”

Wat hem betreft mag Dekker trots zijn op wat ze doen. En dat zijn ze ook, merkte hij die middag. De professionaliteit van de organisatie, kundigheid en betrokkenheid van de mensen… Hij kende Dekker niet van tevoren. Hij kende de wereld van de zandwinning niet. Nu wel! Een ervaring rijker.

Ook interesse in de rondleidingen?

Vanaf april starten de rondleidingen in groepen van 8 personen op de Emmy Yvonne in de Willemspolder. De data worden in maart bekend. Je kunt je nu al wel inschrijven voor de interesselijst via de link hieronder.  

Geef hier je interesse op voor een rondleiding!

Rondleiding tussen de machines van Emmy Yvonne Dekker Groep