Scroll verder
Vragen over Willemspolder Fase 1
Dat een duurzame gebiedsontwikkeling als Willemspolder Fase 1 vragen oproept bij mensen uit de buurt in IJzendoorn, Echteld of bij andere geïnteresseerden snapt Dekker heel goed. Als je meer wil weten over wat delfstoffen zijn, hoe zand wordt afgevoerd of wat hoogwater is, ben je op deze pagina aan het goede adres! Hier staan de meest gestelde vragen verzameld mét antwoord. Heb je een andere vraag? Stel die dan op onze contactpagina!
Dekker is een delfstoffenproducent. Gaan jullie alleen maar zand winnen in de Willemspolder?
Nee, project Willemspolder fase 1 dient vijf maatschappelijke doelen:
1. Bouwgrondstoffenbehoefte;
2. Hoogwaterveiligheid;
3. Natuurontwikkeling;
4. Landschapsinrichting en recreatie;
5. Duurzaamheid en mobiliteit.
De maatschappelijke meerwaarde van het project wordt wel geheel betaald uit de opbrengsten van de delfstoffenwinning.
Hoeveel delfstoffen worden er gewonnen?
Levert het plan een bijdrage aan de hoogwaterveiligheid?
Wat is de invloed op de natuur?
Mogen we het gebied in om te recreëren?
Wat gebeurt er met het voormalige steenfabrieksterrein?
Ik hoor verhalen over een grindkraker. Hoe zit dat?
Wordt er grond en baggerspecie van elders toegepast?
Komen er windmolens?
Wanneer gaan jullie beginnen?
Hoelang duren de werkzaamheden?
Wat zijn jullie werktijden?
Voor de herinrichting is een Milieueffectrapport (MER) gemaakt. Wat is dat?
Een Milieueffectrapportage (m.e.r.) brengt de milieueffecten van een plan of project in beeld. De verwachte gevolgen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER). Ook worden er alternatieve oplossingen beschreven, zodat verschillende effecten in beeld komen. Zo kan de overheid de milieueffecten meenemen bij haar besluit over het plan of project.
Waarom wordt het project Willemspolder fase 1 genoemd?
Willemspolder fase 1 is onderdeel van de Gebiedsvisie Midden-Waal. Dekker wil de komende jaren de uiterwaarden aan de noordzijde van de Waal, globaal tussen Dodewaard en het Amsterdam-Rijnkanaal, herinrichten. Over een lengte van 12 km veranderen de overwegend agrarisch gebruikte uiterwaarden in een waterrijk natuurgebied met nevengeulen en eilandjes, met ruimte voor hoogwater, natuurrecreatie en duurzame watergebonden bedrijvigheid. Dit alles wordt gefinancierd uit de winning van zand, grind en klei in het gebied. Willemspolder fase 1 is de eerste stap in deze ontwikkeling.
Is het gebied ook met voertuigen of vaartuigen toegankelijk?
Dat is niet het geval. Er is gekozen voor extensieve recreatie – zoals wandelen en struinen – om de riviernatuur in het gebied te beleven. Het is een bewuste keuze op basis van het landschapsplan om geen voertuigen en vaartuigen (behalve voor inrichting, beheer en onderhoud) toe te laten. Zo wordt ook de rust bewaard voor natuurwaarden in het gebied.