Selecteer een pagina

Grindopslag oplossing voor droogte

grinddepot Dekker antwoord op droogte in Duitsland

Hoe een grindopslag alles met droogte te maken heeft

Dekker wint langs de rivieren zand en grind. Hoe grover het product hoe meer stroomopwaarts het te vinden is. Vandaar dat we grindgroeves aan de bovenloop van de Rijn hebben, aan de Duitse en de Franse kant van de rivier.

Van daar vervoeren we het grind over water naar Nederland, naar de betoncentrales waar ook ons industriezand terechtkomt. Tenminste als er genoeg water door de Rijn stroomt! We hebben inmiddels erg droge zomers achter de rug, waarbij je de Duitse Rijn op sommige plekken zelfs lopend kon oversteken. Dat kan dramatisch voor de bouw uitpakken. Immers: geen grind, geen betonmortel, en zonder betonmortel ligt de bouw grotendeels stil

Om dit voor te zijn, legt Dekker een opslag langs de Waal bij IJzendoorn aan. Dit grinddepot komt in de Binnenwaard, waar vroeger de oude steenfabriek stond. In periodes met veel water brengen we het grind naar IJzendoorn. Vandaar gaat het op bestelling – ook weer per schip – naar de betoncentrales. Zo kunnen we het hele jaar rond onze klanten beleveren en blijft de bouw ook in droge periodes draaien.

Overslaghaven binnenwaard Willemspolder Dekker

We zorgen dat de inrichting van de Binnenwaard vóór de zomer klaar is en hopen dat het grind op tijd binnen is voor de droogte weer toeslaat. Paradoxaal genoeg speelt hoogwater ons nu weer parten bij het inrichten van de overslaghaven en grinddepot! Bij hoogwater staat de weg naar de Binnenwaard onder water en is de bouwplaats niet bereikbaar. Nu het water weer zakt, zijn we weer gestart met de werkzaamheden. Hopelijk was het de laatste hoogwaterpiek deze winter.

Hoogwater, laagwater… een nieuwe realiteit waarop je maar beter voorbereid kunt zijn.