Nieuwe zomerkade wordt bloemrijke dijk

Bloemrijke dijk in Willemspolder

Een onderdeel van de werkzaamheden in Willemspolder fase 1 is het aanleggen van een nieuwe zomerkade. Nu ziet deze er nog kaal uit, maar vanaf de zomer van 2024 zullen bloemrijke kruiden overheersen.

Waren de dijken tot voor kort alleen met grassen bekleed, de laatste jaren zie je er steeds meer bloemen tussen staan. De waterschappen zijn na onderzoek tot het inzicht gekomen dat een grotere variatie van planten de dijken meer stevigheid geeft. En dat is goed nieuws, want veilige dijken vol met bloemen dragen ook bij aan het herstel van de biodiversiteit en vergroten het plezier van fietsers en wandelaars. Zo zal de zomerkade binnenkort ook bloemrijke dijk zijn. Waterschap Rivierenland denkt met ons mee.

zomerdijk Willemspolder wordt bloemrijke dijk

De nieuwe zomerkade is ingezaaid met kruidenrijke zaden en zal er in het voorjaar van 2024 heel anders uitzien

Zomerkade is ingezaaid

Voor de herinrichting legt Dekker een nieuwe zomerkade aan. De dijk heeft vooral een agrarische functie in de Willemspolder. De uiterwaarde tussen de zomerdijk en de winterdijk is beschermd tegen overstromingen tijdens de vruchtbare seizoenen. Het heeft een zogeheten laag-dynamisch karakter. Het gebied tussen de vaargeul van de zomerdijk is hoog-dynamisch; daar krijgt het water de kans de uiterwaarden te gebruiken als overloopgebied.