Klompenpad Uchta verwijst naar roemrucht verleden

Uchta klompenpad door Gouveneurspolder van Dekker

Door Ochten en Eldik loopt het klompenpad ‘het Uchtapad’. De 13 kilometer lange route voert voor een flink deel door de uiterwaarden langs de Waal in de Gouverneurspolder van Dekker. Het pad dankt zijn naam aan een roemrucht duel in IJzendoorn.

Klompenpad toont sporen geschiedenis

Het Uchtapad voert langs relicten van verdedigingswerken, oude sporen van dijkdoorbraken, door een afwisselend landschap met water, boomgaarden, weilanden, akkers en door het dorp Ochten. De route memoreert onder meer gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en het hoogwater in 1995.

Vanwaar de naam Uchta?

‘Uchta’ is de oude naam voor Ochten. Volgens de overlevering de naam van de beeldschone dochter van de rijke heer van Huis Pottum. Zij was de inzet van een grimmig duel tussen de twee zonen van de heer van IJzendoorn. Wie de strijd won, mocht haar huwen. De strijd werd beslist ten gunste van de jongste zoon, die daarbij als bruidsschat de hele streek verwierf. Hij noemde de streek naar zijn verworven ‘Uchta’, het latere Ochten.

Onderdeel Betuwepad

Het Uchtapad is het vierde Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe waar eerder al het Marspad in Kesteren, het Heuzesepad in Opheusden en het Hiensepad in Dodewaard werden gerealiseerd. Een deel van het Uchtapad is ook opgenomen als etappe 11 in het 146 kilometer lange Betuwepad. Dat bestaat uit etappes die over een elftal Betuwse klompenpaden lopen.

klompenpad Uchta door  Gouveneurspolder van Dekker

Het Uchtapad loopt deels door de Gouverneurspolder van Dekker 

Praktische informatie

Het pad is gemarkeerd met blauwe klompjes. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van particuliere grondeigenaren, waaronder die van Dekker.

De folder met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer verkrijgbaar bij het Fruitpark, de Veerstoep en de Verschzaak te Ochten. Maar ook te downloaden op de Klompenpaden website en in de Klompenpaden app.

Meer geschiedenis in Beleef & Beweeg Route

Wie meer wil weten over het duel om Uchta en de historie van IJzendoorn, kan meer informatie vinden tijdens de Beweeg & Beleef Route in Willemspolder fase 1. Borden met QR-codes langs de route vertellen de geschiedenis van het gebied. Ook kun je er sportief aan de slag!