Heldhaftige actie verzetsgroep in Willemspolder tijdens WO II 

Willemspolder in WO II

Het terrein van de steenfabriek in de Willemspolder was in WO II het toneel van een ontspanning van Britse parachutisten, begeleid door verzetgroep Van Zanten. Dit werd herdacht op 17 september 2022 met de re-enactment, waarbij ook kinderen van BeWell aanwezig waren. 

Verzetsheld Johannes van Zanten redde met zijn verzetsgroep de vliegers, nadat hun vliegtuig 18 september 1944 in brand werd geschoten, en zij met hun parachutes neerkwamen bij Opheusden.

De verzetsgroep uit Kesteren bracht hen in het geheim over naar boerderij de Hazenhof aan de Boveneindsestraat te Kesteren. Na drie dagen liepen zij ’s nachts naar de Willemspolder onder leiding van de verzetsgroep en werden ze vanaf het terrein van de steenfabriek met een roeiboot de Waal overgezet naar bevrijd gebied.

Ontsnappingstocht met oversteek

De crash en de redding zijn samen met nieuwe generaties herdacht in Opheusdsen, Kesteren en IJzendoorn.

Kinderen van omliggende scholen en van de Be-Well-groep die altijd in de Willemspolder bij elkaar komt, herdachten de crash en liepen met de re-enacters mee, op de route waarlangs de vliegers destijds ontkwamen, van de Hazenhof in Kesteren naar de Waaloever in de Willemspolder.

Onderweg werden ze stil bij het graf van Van Zanten, verbeeldden ze zich hoe de tocht in het donker op onverharde wegen moet zijn geweest, en vergaapten ze zich aan het materieel en de uniformen, om tenslotte te zien hoe de Pontoongroep ’40-’45 de ontsnapping over de Waal naspeelde en met een roeiboot de stroming van de Waal trotseerde.

Re-enacters in Willemspolder steken waal over

Voorzitter Gerard Nieuwenhuis van het comité 4/5 mei Neder-Betuwe was erg blij met de deelname van de jongeren, die zo de herinnering nog lang levend kunnen houden.

Levenslessen

En dat geldt ook voor een gezinslid van Johannes van Zanten die ons een bericht nastuurde: “Ik heb deze manifestatie beleefd als indrukwekkend, overweldigend en onvergetelijk. Ik hoop dat de kinderen die aan deze bijzondere herdenking hebben meegewerkt en natuurlijk ook de kinderen die als publiek de gebeurtenissen hebben gevolgd, deze lessen zullen “meenemen” voor de rest van hun leven.”

Dekker Groep is verheugd een bijdrage te hebben kunnen leveren aan deze herdenking.

Wie meer wil lezen over Johannes van Zanten en zijn verzetsgroep: Conny van der Heijden schreef er het boek ‘Ten onrechte beschuldigd’ over.

Foto’s: Pontoongroep ’40-’45

kinderen eren Johannes van Zanten in Willemspolder