De Willemspolder poetsen

beweeg en beleef route Willemspolder fase 1 IJzendoorn

 

De mannen van Gidding Buiten-Zorg zijn harde werkers. Vooral drijfhout en heel veel plastic verzamelen ze langs de plas in de Willemspolder. Zelfs prikkeldraad zit verstrengeld tussen de bomen. “Dat moet je niet hebben met die koeien die hier rondlopen.” Een impressie van sociaal ondernemerschap in de praktijk.

Gewapend met plastic zakken en grijpers zijn ze op pad gegaan. Gelukkig is het die dag goed weer. Het zonnetje schijnt sprookjesachtig door de bomen, de vogels laten een lentegeluid horen. Het frisse groen contrasteert flink met al het afval dat het hoge water heeft achtergelaten in de uiterwaard. De rivier laat zijn sporen na, soms met verre herkomst. “Kijk, een frietzak uit Duitsland”, laat een van de medewerkers zien. Oh, oh wat een troep. De mannen sjouwen wat af die dag, samen met hun begeleiders. Aan het eind van de dag ligt de wagen vol met uitpuilende vuilniszakken en rollen prikkeldraad en touw.

Afval opruimen in Willemspolder bij Dekker

 

Ze genieten zichtbaar van het struinen langs de plas, al vinden de meesten groenwerk nóg leuker om te doen. De dag ervoor hebben ze beuken geplant bij de hockeyclub in Velp. “Het buiten zijn doet de mannen goed”, aldus begeleider Bernd. “Buiten hebben ze de ruimte om zichzelf te zijn en kunnen ze ontladen.” Fysieke en emotionele ruimte is voor iedereen belangrijk, maar voor deze jongens met een afstand tot de arbeidsmarkt werkt het buitenleven helend. “Je kunt mooie gesprekken voeren met elkaar. Als ze ergens meezitten, komen ze er vaak dan mee”, verklaart Bernd.

Ieder heeft zijn plek en mag er zijn

Er staat een hecht team, ieder heeft zijn plek en mag er zijn. De een helpt de ander zijn schoenen uit te trekken aan het einde van de werkdag. Niet iedereen is motorisch even sterk, maar dat maakt niet uit. De een harkt, de ander doet het zwaardere werk. Ze zijn vrolijk en zitten vol humor. “Kijk, hier zit een stuk touw in de boom vastgegroeid.” “Omzagen!”, grapt een ander, “dan hebben we het touw er zo uit”.

Gidding Buiten-Zorg bij Dekker aan het werk

 

Die fijne sfeer is kenmerkend voor het bedrijf. Bernd: “René doet dit echt heel goed”, doelend op René Gidding, de oprichter van het bijzondere hoveniersbedrijf. Zo’n 8 jaar geleden heeft hij de kleinschalige arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgericht. En veel van zijn werknemers werken er al vanaf de eerste dag. Het bedrijf uit Andelst doet onderhoud en groenbeheer voor gemeenten, particulieren, verenigingen en voor bedrijven als Dekker. “Als het maar buiten is, en er veel ruimte is.”

Super blij met Gidding Buiten-Zorg

De werkprojecten selecteert Gidding Buiten-Zorg op de kwaliteiten van de werknemers. “Onze mensen worden door zowel ons als onze opdrachtgevers als volwaardige kracht gezien en horen erbij”, aldus René. Zo ook door Dekker. Dekker is super blij met de inzet van de mannen van Gidding Buiten-Zorg. Ze zorgen goed voor het groenonderhoud van de Willemspolder. Of het nou zomer of winter is, de zon schijnt of het regent, deze stoere mannen doen hun werk!

Gidding Buiten-Zorg verzorgt groenonderhoud bij Dekker