Selecteer een pagina

Kinderen en re-enacters eren Betuwse verzetsheld

Willemspolder in WO II

In de Betuwe is 17 september 2022 de reddingsoperatie van 16 Britse parachutisten herdacht, met de re-enactment van hun ontsnapping in een roeiboot over de Waal vanuit de Willemspolder bij IJzendoorn. 

Verzetsheld Johannes van Zanten uit Kesteren redde de vliegers, nadat hun vliegtuig 18 september 1944 in brand werd geschoten, en zij met hun parachutes neerkwamen bij Opheusden.

Johannes van Zanten bracht hen met hulp van zijn verzetsgroep onder in boerderij de Hazenhof in Kesteren. Drie dagen later begeleidden Van Zanten en zijn groep de vliegeniers naar IJzendoorn om hen daar vanaf de steenfabriek met een roeiboot de Waal over te zetten naar bevrijd gebied.

Ontsnappingstocht met oversteek

De crash en de redding zijn samen met nieuwe generaties herdacht in Opheusdsen, Kesteren en IJzendoorn. 

Kinderen van omliggende scholen en van de Be-Well-groep die altijd in de Willemspolder bij elkaar komt, herdachten de crash en liepen met de re-enacters mee, op de route waarlangs de vliegers destijds ontkwamen, van de Hazenhof in Kesteren naar de Waaloever in de Willemspolder.

Onderweg werden ze stil bij het graf van Van Zanten, verbeeldden ze zich hoe de tocht in het donker op onverharde wegen moet zijn geweest, en vergaapten ze zich aan het materieel en de uniformen, om tenslotte te zien hoe de Pontoongroep ’40-’45 de stroming van de Waal trotseerde met een roeiboot. 

Re-enacters in Willemspolder steken waal over

Voorzitter Gerard Nieuwenhuis van het comité 4/5 mei Neder-Betuwe was erg blij met de deelname van de jongeren, die zo de herinnering nog lang levend kunnen houden.

Levenslessen

En dat geldt ook voor een gezinslid van Johannes van Zanten die ons een bericht nastuurde: “Ik heb deze manifestatie beleefd als indrukwekkend, overweldigend en onvergetelijk. Ik hoop dat de kinderen die aan deze bijzondere herdenking hebben meegewerkt en natuurlijk ook de kinderen die als publiek de gebeurtenissen hebben gevolgd, deze lessen zullen “meenemen” voor de rest van hun leven.”

Dekker Groep is verheugd een bijdrage te hebben kunnen leveren aan deze herdenking.

Wie meer wil lezen over Johannes van Zanten en zijn verzetsgroep: Conny van der Heijden schreef er het boek ‘Ten onrechte beschuldigd’ over.

Foto’s: Pontoongroep ’40-’45

kinderen eren Johannes van Zanten in Willemspolder