IJzendoornse Stan rijdt Nederlands record tijdens WK

Willemspolder in WO II

IJzendoorn mag trots zijn! De 18-jarige dorpsgenoot Stan Rijksen wílde het, tráinde ervoor, en hij háálde het ook: deelnemen aan het WK Shorttrack voor junioren in Dresden eind januari 2023.

Hij schaatste zich naar de 13e plek op de 1.500 meter, én vestigde daarmee een nieuw Nederlands tijdrecord op deze afstand in de juniorenklasse. “Een geweldige ervaring om op terug te kijken”, vindt hij. “Ik heb er heel erg van genoten. En ik reed voor het eerst in een Nederlands pak.”

Kwalificatie heuse achtbaan

Pas een dag voor vertrek naar het WK wist Stan dat hij mee kon. Gesteggel met rivalen van een ander team om de vier beschikbare kwalificatieplaatsen, maakten de kwalificatie tot een heuse achtbaan.

“Ik hoorde de ene dag dat ik mee kon, en de volgende dag dat ik niet mee kon.” Toen hij uiteindelijk aan het kortste eind trok, werd opeens de nummer één uit de kwalificaties ziek, zodat Stan nog maar een uur had om zijn koffer in te pakken. Op naar het WK!

In de finale

Op de eerste dag in Dresden kwam Stan met gemak door de voorrondes, om het vervolgens te schoppen tot de kwartfinales op de 1.000 meter en tot de finales op de 1.500 meter. De 500 meter gunde hij aan een rijder uit de WK Junioren selectie die gespecialiseerd is op die afstand.

Re-enacters in Willemspolder steken waal over

IJzersterk deelnemersveld

Het niveau waarmee Stan zich moest meten was bizar hoog. Er werden bij de juniorenmannen drie wereldrecords verpletterd tijdens het toernooi. Toen Stan voor zijn 1.500 meter naar de rit vóór hem zat te kijken wist hij niet wat hij zag: “Ik dacht, wat is dit joh. Ik zag die tijden die ze reden. Dat ging snoeihard.” Op het vorige WK ontbraken de Japanners, de Chinezen en de USA. Die waren nu allemaal terug, dus lag er een ijzersterk deelnemersveld.

En toen reed Stan

En toen reed Stan. “Er werd in onze rit al meteen snel tempo gemaakt. Ik startte achterin maar kon dichterbij komen en er een paar inhalen. Uiteindelijk bleven de drie voor me verdedigend rijden en werd ik zelf nét vierde.”

WKJ-medaille halen

Met dit mooie resultaat op het WK Junioren, en een bronzen plak van de 1.500 meter op het NK Junioren in maart 2023, kan Stan tevreden naar het seizoen 2023/2024 uitkijken. Ook dan blijft hij nog een jaartje junior. Zijn doel: “Opnieuw kwalificeren voor het WK Junioren, en daar het liefst een medaille halen. Dus probeer ik komende zomer sterker en technisch weer beter te worden.”

Stan zit in het KNSB Talent Team Midden-Oost en is vijf dagen per week op de ijsbaan te vinden, zeker 6 uur per dag. Wat ligt er voor hem nog in het verschiet? Het nationale team? Of zelfs ooit de Spelen? Wij sponsoren Stan van harte en gaan het graag met hem meemaken.

Foto’s: Championiceskating en Sonja Rijksen