Baggeremmers

beweeg en beleef route Willemspolder fase 1 IJzendoorn
Baggeremmers van een oude baggeremmermolen.

Reuzenhelmen? Nee, dat zijn het niet. Maar ze horen wel bij een reus van een machine. Het zijn emmers van een emmerbaggermolen. Dat is een gigantische machine waarmee Dekker in het verleden zand en grind uit de bodem haalde. Benieuwd? Neem een kijkje in ons digitale museum.

Emmerbaggermolen

Het was een soort drijvende bak met een lange balk eraan. Om die balk draaide een ketting met een heleboel emmers eraan. Door de balk schuin omlaag het water en de bodem in te steken werd het zand en grind opgeschept en naar boven gehaald.

De emmerbaggermolen is een van de oudste werktuigen in de waterbouw. In 1780 waren er al molens met stalen baggeremmers. Eerst werden ze door spierkracht van mens of dier aangedreven, daarna door stoommachines en later door dieselmotoren. Inmiddels gebruikt Dekker deze machines niet meer. Ze zijn vervangen door moderne zandzuigers en klasseerinstallaties op groene stroom.

Heb je er al een proberen op te tillen? Nou succes ermee. Ze zijn zo zwaar, daar loop je zo maar niet mee weg. Wel kun je er een leuke beweegoefening bij doen.